Ferskt brød er noe av det beste jeg vet! Dessverre sliter jeg med å finne et glutenfritt brød som smaker godt og ikke er proppet fullt av unødvendige tilsetningsstoffer. Løsningen er å bake brødet selv! Ikke bare er det mye billigere enn å kjøpe brød i butikken, jeg hva også hva det inneholder, at smaken er god og at brødet er rykende ferskt. Glutenfrie brød er ofte mer kompakt enn brød bakt med gluten men til gjengjeld er dette et sunt og proteinrikt brød som metter godt.

Ingredienser 

  • 1/2 pose gjær
  • 2 ss honning 
  • 5 dl havrekli eller havregryn
  • 3 ss fiberhusk (valgfritt)
  • 4-5 dl lunkent vann
  • 200 g kesam
  • Gresskarkjerner (valgfritt)
  • Krydder (jeg brukte urtesalt med chili og hvitløk)

Oppskrift 

  1. Bland sammen gjær, honning og en skvett lunkent vann (ca. 1/4-1/2 dl) i en stor bakebolle. La blandingen stå i noen minutter til du ser at gjæren er aktivert (bobler).
  2. Tilsett deretter havren og resten av vannet og rør blandingen sammen. Dekk bollen med plast og sett til heving på ett lunt sted til deigen er dobbelt så stor. 
  3. Når deigen har hevet rører du inn kesam, krydder, frø og fiberhusk (kan droppes men anbefales for best resultat, er deigen veldig rennende kan du tilsette noe mer mel). Deigen skal være klissete.
  4. Ha deigen i en brødform og etterhev i 30-60 min (dette steget kan droppes men anbefales for best resultat!). 
  5. Topp brødet med gresskakjerner og stek brødet på 220 grader i 40-50 min til du har en sprø stekeskorpe. Om du er usikker på om brødet er gjennomstekt kan du skru av ovnen og la brødet stå en stund.

Notater

  • Honning kan erstattes med 2 ss sukker. Det viktigste er at du mater gjæren.
  • Vann kan erstattes med melk. 
  • Kesam kan erstattes med gresk yoghurt. 
  • Bruk de krydderet du ønsker. Litt salt holder om du ønsker et brød som er nøytral på smak. 
  • Gresskarkjerner kan erstattes med andre frø. 
  • Fiberhusk kan kjøpes på matbutikken og fungerer som bindemiddel i glutenfri bakst. Det kan droppes men det vil påvirke resultatet. 

Ps: lager du noen av oppskriftene mine? Del de gjerne på instagram! Tagg @pt_tonjemeinstad og #tonjesmuskelmat så ser jeg hva du lager 🙂

Legg igjen en kommentar

DELE PÅ SOSIALE MEDIER

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on skype
Share on email