Min ultimate «comfort food» (det jeg alltid har lyst på når formen ikke er på topp) er kjeks. Eller kanelboller. Eller kjeks. Samme kan det være. I dag ble det kjeks! Disse er laktosefrie, kan enkelt gjøres glutenfrie og inneholder ikke egg. Sukkeret er byttet ut med honning for et sunnere resultat.
Ingredienser
- 1 eple
- 1 dl vann
- 2 ss kanel
- 4-6 ss honning
- 2 ss brunt sukker (kan sløyfes)
- 50 g lettkokte havregryn
- 50 g speltmel (eller annen meltype)
- 1/2 ts bakepulver
- 1 stor neve/ca. 20 hakkede mandler
Oppskrift
- Forvarm ovnen til 200 grader.
- Kutt opp eple i biter og kok de møre i en kjele sammen med 1 dl vann og kanel.
- Hell de møre eplene i en bolle og mos med stavmikser. Eventuelt kan du bruke en blender.
- Tilsett honningen og tørrvarene til eplemosen og bland godt. Tilslutt rører du inn hakkede mandler.
- Sett deigen kjølig i 15-20 min så den blir lettere å jobbe med.
- Fordel deigen på et bakebrett ved hjelp av to spiseskjeer. Du velger selv størrelse på kjeksene.
- Stek i 15-20 min. Steketid er avhengig av ovn, størrelse på kjeks og hvor myke/harde kjeks du ønsker (jo lengre steketid, jo sprøere kjeks).
- Avkjøl på rist og nyt med en god kopp te!
Notater:
- Honning kan erstattes med agave eller fibersirup.
- Brunt sukker kan erstattes med sukrin gold.
- Speltmel kan erstattes med annen meltype for glutenfrie kjeks. Vær obs på at forskjellige meltyper har ulike bakeegenskaper.
- Smak til underveis. Noen liker søtere kjeks enn andre.
Ps: lager du noen av oppskriftene mine? Del de gjerne på instagram med #tonjesmuskelmat så ser jeg hva du lager! 🙂