Vi feiret aldri fastelavn hjemme, allikevel vekker fastelavn gode minner. Bestevenninna mi er oppvokst i en bakerfamilie og hos henne var det alltid deilig bakst å få. Moren hennes (Hei Mona!) bakte de beste fastelavnsbollene fylt med vaniljekrem og vi spiste oss kvalme på fastelavnsboller hver eneste år. Aldri har jeg vært noe glad i krem men unntaket var i Monas boller. Denne versjon kan ikke måle seg med ekte hveteboller (speiselt ikke Mona sine) men er den er et godt alternativ hvis du ikke tåler gluten og ønsker en sunnere bolle. 

Ingredienser 

(6 stk boller)

  • 50 g honning
  • 150 g kesam (laktosefri)
  • 1-2 dl valgfri melk 
  • 1 pose tørrgjær
  • 2 ss fiberhusk
  • 2 ts kardemomme
  • ca. 200 g mel (glutenfritt)
  • 50-100 g Sukrin gold (for søtere boller)

Sunn vaniljekrem

  • 2 eggehviter
  • 100 g vaniljekesam 
  • 1-2 ss sukrinmelis 

Oppskrift

  1. Bland honning med lunkent vann og tilsett gjæren og fiberhusk. Rør godt og la blandingen velle i ca. 10 min.
  2. Bland mel og kardemomme i en bakebolle, tilsett gjærblandingen og kesam og start elteprosessen. Noen meltyper (spesielt grove) krever mer væske enn andre. Juster vækemengden underveis i elteprosessen. Deigen skal samle seg men være litt klissete. Dekk bollen med plast og sett til heving på et lunt sted i ca. 30-40 min til den har doblet i størrelse. 
  3. Kna deigen og form 6 store boller. La bollene etterheve i ca. 30 min. Pensle bollene med melk/egg og stek på 225 i ca. 10-12 min til de er gyldne og gjennomstekte.
  4. Sunn vaniljekrem: pisk eggehvitene stive med melis og tilsett vaniljekesam. Server gjerne bollene med syltetøy også. 

Notater

  • Laktosefri Kesam kan erstattes med vanlig Kesam eller Kesam med vaniljesmak.
  • Honning kan erstattes med agavesirup eller lignende.
  • Bruk den melken du tåler/liker (jeg brukte mandelmelk)
  • Bruk den/de meltypene du ønsker. Tåler du gluten vil resultatet bli best med hvetemel eller speltmel. Jeg brukte en blanding av fin glutenfri melblanding fra møllerens, teffmel og kokosmel.
  • Tips: glutenfri bakst blir fort tørr. Pass på å ikke stek bollene for lenge og frys de gjerne ned. Opptint smaker (og lukter) som nybakt!

Ps: lager du noen av oppskriftene mine? Del de gjerne på instagram! Tagg @pt_tonjemeinstad og #tonjesmuskelmat så ser jeg hva du lager 🙂

Legg igjen en kommentar

DELE PÅ SOSIALE MEDIER

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on skype
Share on email