Dette brødet møter alle kriteriene jeg mener et godt brød skal ha: sprø skorpe på utsiden, saftig og luftig på innside. Det er enkelt å lage og krever kun én runde med heving. I dette brødet har jeg brukt solsikkemel som er rikt på fiber og protein og gir en nøtteaktig smak. Happy baking!
Ingredienser
(1 brød)
- 150g havrekli eller havremel (bruk glutenfritt om nødvendig)
- 50 g solsikkemel
- 10 g fiberhusk/psyllium husk
- 10 g linfrø
- 10 g solsikkefrø
- 3 dl lunkent vann
- 1 dl soyayoghurt naturell
- 1 pose tørrgjær
- 1 ts sukker
- 1-2 ts Salt
Oppskrift
- Forvarm stekeovnen til 220 grader.
- Bland sammen havremel, solsikkemel, fiberhusk/psyllium husk, linfrø og salt i en bakebolle.
- I en annen bolle blander du sammen soyayoghurt og lunket vann til du får en blanding som er ca. 37 grader (kroppstemperatur, pass på at det ikke blir for varmt slik a gjæren dør). Du kan også varme blandingen opp på svak varme i en kjele. Tilsett gjær og sukker og rør rundt. La blandingen stå noen minutter til gjæren er aktivert (blomstrer).
- Hell gjærblandingen i bollen med de tørre ingrediensene og rør godt sammen med en tresleiv til deigen har samlet seg. Den skal være litt klissete.
- Ha deigen i en brødform som er smurt eller kledd med bakepapir og la heve på et lunt sted i ca. 1 time.
- Senk temperaturen til 200 grader og stek brødet på nederste rille i ca. 1 time til skorpen er sprø og brødet er gjennomstekt. Steketid kan variere fra av ovn til ovn.
Notater
- Havremel kan kjøpes eller lages selv ved å blande havregryn i blender.
- Solsikkemel finnes på større matbutikker, helsekost og nett.
- Solsikkemel kan erstattes med mandelmel eller sesammel. Vær obs på at dette vil påvirke smak og konsistens.
- Fiberhusk kan erstattes med mer mel men dette vil påvirke brødets konsistens.
- Soyayoghurt kan erstattes med vanlig yoghurt naturell.
- Tilsett gjerne mer krydder for mer smak på brødet.
Har du laget noen av oppskriftene mine? Del de gjerne på Instagram og tagg #tonjesmuskelmat og @pt_tonjemeinstad så ser jeg hva du lager! 🙂