Dette brødet møter alle kriteriene jeg mener et godt brød skal ha: sprø skorpe på utsiden, saftig og luftig på innside. Det er enkelt å lage og krever kun én runde med heving. I dette brødet har jeg brukt solsikkemel som er rikt på fiber og protein og gir en nøtteaktig smak. Happy baking! 

Ingredienser 

(1 brød)

  • 150g havrekli eller havremel (bruk glutenfritt om nødvendig)
  • 50 g solsikkemel
  • 10 g fiberhusk/psyllium husk 
  • 10 g linfrø 
  • 10 g solsikkefrø 
  • 3 dl lunkent vann
  • 1 dl soyayoghurt naturell 
  • 1 pose tørrgjær 
  • 1 ts sukker 
  • 1-2 ts Salt 

Oppskrift

  1. Forvarm stekeovnen til 220 grader.
  2. Bland sammen havremel, solsikkemel, fiberhusk/psyllium husk, linfrø og salt i en bakebolle.
  3. I en annen bolle blander du sammen soyayoghurt og lunket vann til du får en blanding som er ca. 37 grader (kroppstemperatur, pass på at det ikke blir for varmt slik a gjæren dør). Du kan også varme blandingen opp på svak varme i en kjele. Tilsett gjær og sukker og rør rundt. La blandingen stå noen minutter til gjæren er aktivert (blomstrer).
  4. Hell gjærblandingen i bollen med de tørre ingrediensene og rør godt sammen med en tresleiv til deigen har samlet seg. Den skal være litt klissete. 
  5. Ha deigen i en brødform som er smurt eller kledd med bakepapir og la heve på et lunt sted i ca. 1 time. 
  6. Senk temperaturen til 200 grader og stek brødet på nederste rille i ca. 1 time til skorpen er sprø og brødet er gjennomstekt. Steketid kan variere fra av ovn til ovn.

Notater 

  • Havremel kan kjøpes eller lages selv ved å blande havregryn i blender. 
  • Solsikkemel finnes på større matbutikker, helsekost og nett.
  • Solsikkemel kan erstattes med mandelmel eller sesammel. Vær obs på at dette vil påvirke smak og konsistens.
  • Fiberhusk kan erstattes med mer mel men dette vil påvirke brødets konsistens. 
  • Soyayoghurt kan erstattes med vanlig yoghurt naturell. 
  • Tilsett gjerne mer krydder for mer smak på brødet. 

Har du laget noen av oppskriftene mine? Del de gjerne på Instagram og tagg #tonjesmuskelmat og @pt_tonjemeinstad så ser jeg hva du lager! 🙂 

Skriv En Kommentar