Visste du at bygg er den eldste kornsortene vi har i Norge og den vi dyrker mest av? I tillegg inneholder den masse fiber og antioksidanter, er billig, lett å få tak og veldig allsidig. Allikevel er forbruket av bygg i Norge lavt, noe som er fryktelig synd med tanke på alle helseeffektene bygg har å by på. Denne deilige grøten består både av bygg og havre, er mettende, god og full av gode næringsstoffer. Bytt gjerne ut mine forslag til tilbehøret med dine favoritter. 

Ingredienser

(2 porsjoner)

  • 1 dl byggryn (bløtlagt over natten)
  • 1 dl havregryn
  • 4-5 dl melk (eller vann)
  • 1/4 ts salt 

Tilbehør

  • 100 g bringebær (fryst eller ferske)
  • 40 g mandler (hakkede)
  • 40 g kakaonibs (4 ss)
  • 200 g yoghurt 
  • Honning 

Oppskrift

  1. Legg byggrynene i bløt kvelden før. Ha havregryn, bløtlagte byggryn, melk salt og kanel i en kjele. Hvor mye væske du tilsetter kommer an på hvor tykk grøt du vil ha. Kok opp og la småkoke under omrøring i 10-20 min. Koketid er avhengig av hvor møre du ønsker at byggrynene skal være. Jeg liker litt tyggemotstand. Serverer grøten med hakkede mandler, kakaonibs, yoghurt og honning… eller annet tilbehør du liker godt!

Notater:

  • Velg den melken du liker best.
  • Grøten kan også serveres kald.
  • Legg gjerne ekstra mye byggryn til bløt slik at du kan bruke det i andre oppskrifter også.
  • Info om bygg hentet fra brodogkorn.no

Andre oppskrifter med byggryn:

Har du laget noen av oppskriftene mine? Del de gjerne på Instagram og tagg #tonjesmuskelmat og @pt_tonjemeinstad så ser jeg hva du lager! 🙂 

Skriv En Kommentar