Marsipan er kanskje ernæringsmessig sett det smarteste julegodtet du kan spise (hvis du lager det selv). En god marsipan bør nemlig bestå av minst 50% mandler og minst mulig tilsetningsstoffer. Mandler inneholder blant annet sunne fettsyrer, kostfiber, vitamin E, proteiner, jern og magnesium. I tillegg inneholder marsipan eggehvite som er med på å øke proteininnholdet. Om du sjekker næringsinnholdet på marsipanen du kjøper på butikken blir du nok skuffet. Den inneholder ofte mer sukker enn mandler og en rekke andre tilsetningsstoffer. Hjemmelaget marsipan er ikke bare sunnere enn den du kjøper, den smaker også mye bedre!

Grunnoppskrift på sunn marsipan er fra funksjonellmat.no og grunnoppskrift på tradisjonell marsipan er fra matprat.no. Jeg tar utgangspunkt i disse og setter mitt eget preg på marsipanen ved å tilsette litt forskjellig. Les notater for tips! 🙂

Ingredienser

Sukkerfri marsipan

  • 90 g mandelmel
  • 50 g sukrinmelis
  • 1-2 eggehviter 

Tradisjonell marsian

  • 250 g mandler
  • 250 g melis
  • 1-2 eggehviter 

Oppskrift

Sukkerfri marsipan

  1. Ha mandelmel, melis og eggehviter i en bolle og kna sammen til en fast og smidig marsipan. Tilsett mer eggehvite om marsipanen blir for tørr. Pakk marsipanen inn i plastfolie å la hvile før bruk.

Tradisjonell marsipan

  1. Skåld mandlene ved å putte de i kokende vann til skallet løsner. Hell vannet av mandelene og fjern skallet med fingrene. La mandlene tørke på kjøkkenbenken over natten eller tørk de i stekeovnen på 50 grader i ca. 1 time. 
  2. Lag mandelmel ved å kjøre de tørkede mandlene i en blender/kvern.
  3. Ha mandelmel, melis og eggehviter i en bolle og kna sammen til en fast og smidig marsipan. Tilsett mer eggehvite om marsipanen blir for tørr. Pakk marsipanen inn i plastfolie å la hvile før bruk.

Notater

  • Jeg anbefaler å bruke fullfett mandelmel for best resultat.
  • Mandler kan erstattes med andre type nøtter. F.eks. pistasj.
  • Sukrinmelis kan erstattes med sukrin gold eller brunt sukker.
  • Sett ditt eget preg på marsipanen ved å tilsett konditorfarge, vaniljeessens, mandelessens, sitronsaft, hakkede nøtter, tørket frukt etc. Lag figurer av marsipanen og pynt den med sjokolade og annet du måtte ønske.

God jul! 

Ps: lager du noen av oppskriftene mine? Del de gjerne på instagram! Tagg @pt_tonjemeinstad og #tonjesmuskelmat så ser jeg hva du lager 🙂

Legg igjen en kommentar

DELE PÅ SOSIALE MEDIER

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on skype
Share on email